20.7.2017

Z Prahy vyrazil do Číny první přímý vlak

Ve středu 19. července 2017 se uskutečnil slavnostní ceremoniál odjezdu vlaku mezi Prahou a čínským městem Yiwu a Czech – China Centrum z.s. bylo spolu organizátorem této významné akce.

Česko má poprvé v historii přímé vlakové spojení s Čínou. Jak informoval portál iDnes.cz, vyjela z terminálu společnosti Metrans v Praze-Uhříněvsi vlaková souprava s kontejnery do cílové destinace na dálném východě – města Yiwu.

Praha se tak stala šestnáctým evropským městem, které má mít s Čínou přímé spojení po železnici.Vlaková souprava se skládá ze 40 vagonů, které vezou celkem 80 velkoobjemových kontejnerů. V nich do Číny míří zboží zhruba za pět milionů dolarů. Mimo jiné český křišťál, automobilové součástky, ale také pivo a další tradiční české výrobky. Cesta trvá celkem 16 dní a vede přes Polsko, Bělorusko, Rusko a Kazachstán až do východočínské provincie Thejiang, kde leží město Yiwu. Podobné soupravy míří z Číny do Evropy každý týden, opačným směrem pak každých 14 dní a to už od roku 2013.

“Z Česka to byla první přímá jízda, uvidíme, jaký bude zájem dál,” řekl Michael Wei Li ze společnosti YXE – Yiwu Timex Industrial Investments.

Vlaky mezi Čínou a Evropou dosud využívají dvě různé trasy: jižní část transsibiřské magistrály do severní Číny nebo přes západní Čínu a Kazachstán. Podle společnosti DB Schenker vlaky z Číny dovážejí hlavně díly pro automobilový průmysl a zboží s krátkým termínem dodání. Železniční doprava totiž zkracuje přepravu zboží mezi Evropou a Čínou proti lodní zhruba o polovinu.

„Často se jedná o citlivé zboží, na železnici jsou totiž otřesy mnohem menší v porovnání s námořní přepravou. Otřesy v kontejnerech jsme schopni sledovat pomocí čidel v rámci námi vyvinutého zařízení SmartBox,“ vyzdvihuje další přednost manažer železničních přeprav Ondřej Jašek.

Zdroj: iDnes.cz

 


Další aktuality >>

NAŠE CÍLE

Hlavním cílem spolku Czech - China Centrum je rozvíjení činnosti směřující k podpoře a všestrannému rozvoji styků mezi občany a organizacemi České republiky a Čínské lidové republiky na úseku podnikání, zaměstnávání, ekonomického rozvoje, vědy, techniky a umění, studia a vzdělávání, překladatelství a badatelství, výzkumných a vývojových programů, kultury, školství, podpory a ochrany mládeže, turistiky, ochrany přírody a životního prostředí, zdraví, sportu a tělovýchovy, investic a ochrany investic a humanitárních činností. Jedním z hlavních cílů je rozvoj a šíření Čínské medicíny v České republice, rozvoj projektů „smart cities“ ve spojení s vytvářením nových partnerských vztahů mezi městy České republiky a Čínské lidové republiky. Spolek rozvíjí svou činnost s podporou osob činných v politické sféře České republiky. Především chceme podporovat vzájemné poznávání a spolupráci v zájmových oblastech, napomáhat ke zvyšování úrovně spolupráce a za tímto účelem získávat jednotlivce i skupiny všech kategorií pro tuto spolupráci. Chceme napomáhat spolupráci podnikatelských subjektů a měst.
Czech - China Centrum

Kontakty

Czech – China Centrum, z. s.
Rohanské nábřeží 693/10
186 00 Praha
Česká republika
T: +420 220 560 686
E: info@chinacentrum.cz
www.chinacentrum.cz